فیلتر شنی
دستگاهی است که با صاف نمودن ( فیلتراسیون ) فیزیکی آب باعث حذف ذرات معلق موجود در آن نظیر گل، رنگ، مواد آلی، پلانگتون، باکتریها و ذرات حاصل از خوردگی میشود. دستگاه فیلتر شنی به صورت استوانههای تحت فشار طراحی میشوند. داخل ستونها به وسیله شن سیلیس و یا آنتراسیت پر میگردد که معمولا یکلایه ذرات درشت روی نازلها جهت جلوگیری از گرفتگی و سپس یکلایه ذرات ریز بر روی آنها ریخته میشود. در اثر عبور آب از خلل و فرج بین ذرات شن، مواد معلق آب گیر کرده و آب تقریبا عاری از مواد معلق، در خروجی فیلتر شنی به دست میآید. البته جمع شدن ذرات معلق در خلل و فرج فیلتر شنی ، باعث افزایش افت فشار میگردد که اگر این افت فشار از حد معینی تجاوز نماید، باید صافی را شستشو داد
فیلتر شنی به عنوان یک گام مؤثر در روند تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرد. چهار نوع اصلی از این دستگاه وجود دارد: فیلتر شنی تحت فشار، فیلترهای شنی تند (گرانشی) ، فیلترهای بالا رونده (Upstream) و فیلترهای شنی کند. هر چهار روش به طور گسترده ای در صنعت آب در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
دو مورد اول نیاز به مواد شیمیایی فلوکولنت (موادی که باعث تجمع انواع ذرات و مواد در آب میشود) دارند تا بتوانند به طور موثر کار کنند. در حالی که فیلتر شنی کند می تواند آب با کیفیت بسیار بالا با رفع پاتوژن از 90 تا 99 درصد (بسته به نوع)، و با طعم و بوی مناسب، بدون نیاز به مواد شیمیایی تولید کند. صافی شنی، صرفنظر از اینکه در کارخانجات تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرد، برای تصفیه و پالایش آب در اماکن مسکونی و تجاری دیگر نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
از رایجترین نوع فیلترهای شنی میتوان فیلتر شنی تحت فشار را نام برد. این نوع از فیلتر اغلب در استخرها مورد استفاده قرار میگیرد. و میتواند در عین انجام تصفیه ای مناسب ، سرعت بسیار قابل قبولی نیز ارائه دهد.
فیلتر شنی چگونه کار میکند؟
نحوه ی کار آنها بدین شکل است که ابتدا آب کثیف از لوله ورودی وارد مخزن فیلتر میشود. با فشار پمپ ، آب به سمت پایین هدایت میشود. در حین گذر از بین شن و ماسه های ریز موجود در فیلتر مواد زائد و اضافی و آشغالها در لابلای آنها باقی میمانند. در نهایت آب تمیز از نازلهایی با سوراخهای بسیار ریز که در کف مخزن تعبیه شده از آن خارج میشود.
همانطور که ذکر شد فیلتراسیون شنی عمدتا برای حذف مواد معلق استفاده می شود. بازدهی و عملکرد آن میتواند بین 50 تا 99.99٪ متفاوت باشد. بسته به اینکه آیا مواد کمکی دیگر (مانند مواد منعقد کننده یا فلوکیولنت) استفاده می شود یا خیر. همچنین با استفاده از آنها علاوه بر مواد معلق، COD، BOD، نیتروژن و فسفات، و همچنین فلزات غیرحلال نیز از پساب حذف می شوند.
عمده ترین کاربرد فیلترشنی عبارت است از:
- گرفتن فلاگهای تصفیه شیمیایی
- تصفیه آب های با کدورت بالا
- پیش تصفیه دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس (RO)
- استفاده در صاف سازی آب استخرهای شنا
- تصفیه پیشرفته فاضلابهای صنعتی و انسانی
- تصفیه آب برج خنک کن از مواد معلق نفوذی از هوا به آب مانند گرد و خاک
- تصفیه آب استخرهای پرورش ماهی
- صنایع کشاورزی
- صنایع شیلات
- تاسیسات موتورخانه
انواع فیلتر شنی
- فیلتر شنی و ماسه ای سریع تحت فشار
- فیلتر شنی و ماسه ای آرام
- فیلترهای شنی گرانشی
- فیلتر شنی و ماسه ای بالا رونده
- فیلتر شنی FRP یا فیلتر شنی فایبرگلاس
- فیلتر شنی فلزی